Нагадуємо про один із найпоширеніших видів порушень громадського порядку — розпиття алкоголю у заборонених законом місцях або поява в громадських місцях у стані алкогольного сп’яніння.
Розпиття спиртних напоїв у громадських місцях передбачає адміністративне покарання. Втім, це мало кого зупиняє, особливо у святкові та сонячні дні.
Як правило, з розпиванням громадяни дозволяють собі нецензурно висловлюватись та чіплятись до перехожих, шуміти у пізню годину та порушувати спокій інших. Під дією алкоголю вчиняють більш тяжкі правопорушення, такі як хуліганство, нанесення тілесних ушкоджень в результаті раптово виникаючих бійок.
Але найгірше, коли алкоголь стає причиною сімейних сварок і бійок. Найчастішою причиною сімейних конфліктів та сварок є алкоголь. Нетверезе подружжя обов’язково починає з’ясовувати стосунки, доходить до рукоприкладства та нанесення тілесних ушкоджень. Найбільше в цих конфліктах страждають діти.
 Слід зазначити, що нетвереза людина на вулиці — це потенційна жертва, щодо якої може бути вчинене адміністративне чи кримінальне правопорушення.