🔹Міська рейдова робоча група продовжує активно працювати над вирішенням питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення в Івано-Франківській громаді.
5 жовтня відбувся черговий інформаційний рейд за участю представників Управління праці Івано-Франківської міської ради, Муніципальна інспекція Івано-Франківськ, Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області та Департамент економічного розвитку, екології та енергозбереження.
✔Проведена інформаційно-роз’яснювальна робота з суб’єктами господарювання, що здійснюють діяльність у різноманітних сферах бізнесу на вулицях Тринітарській, Станіславській, Шевченка, Крука. Обстежено 58 суб’єктів господарювання.
Знову мали місце випадки, коли роботодавці використовували працю працівників без належного оформлення, так званих “стажерів”. Цього разу таких виявилось 5️⃣ осіб!
Працівники, які погоджуються працювати нелегально стикаються з низкою ризиків. Зокрема:
🔸 у разі конфлікту з роботодавцем є ризик не отримати заробітну плату або отримати істотно менше без будь-якої причини;
🔸 неоформлений працівник не отримує належного страхового стажу, що відіб’ється на його майбутній пенсії;
🔸 у разі неофіційного працевлаштування роботодавець не оплатить листок непрацездатності, відсутні гарантії, пов’язані з навчанням, вагітністю, народженням дитини;
🔸 при неофіційному працевлаштуванні у разі нещасного випадку з працівником недобросовісний роботодавець уникає відповідальності.
❗Головний обов’язок бізнесу у час повномасштабної війни – працювати чесно та прозоро. Дякуємо підприємцям, що дотримуються цих правил🙌.