Впродовж цього робочого тижня Управління праці Івано-Франківської міської ради активно проводило інформаційно-роз’яснювальну роботу як у складі рейдової робочої групи з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення, так і спільно з Муніципальна інспекція Івано-Франківськ щодо ризиків використання праці неоформлених працівників.
✔Проведені співбесіди щодо детінізації відносин у сфері зайнятості з 8️⃣5️⃣ представниками бізнесу із сфери торгівлі, надання послуг та ресторанного господарства, що здійснюють діяльність на вулицях Чорновола, Петлюри, Івасюка, Федьковича, Горбачевського та Пасічній.
📌Цього разу перелік працівників-“стажерів”, з якими не оформлені трудові відносини, поповнився на 12 осіб. Роботодавцям вказано на порушення трудового законодавства та зобов’язано оформити працівників належним чином.
☝Хочемо нагадати: коли з якихось причин роботодавець не сплачує обов’язкові платежі та внески за своїх найманих працівників, то періоди, за які не сплачені внески, “випадають” із страхового стажу найманого працівника та не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії.
Найчастіше це буває, коли працівник погоджується працювати нелегально, без офіційного оформлення.
Існує пряма залежність розміру пенсії від страхового стажу та заробітку, з якого фактично сплачені страхові внески до Пенсійного фонду: чим більший страховий стаж та заробіток, з якого сплачений єдиний соціальний внесок, тим більша пенсія буде в майбутньому!
Не завжди молода людина задумується про те, який розмір пенсії її чекає в майбутньому. Однак нерідко зустрічаються ситуації, коли працівник, який вже підійшов до пенсійного віку раптом виявляє, що страхового стажу для нарахування та отримання пенсії недостатньо.
❗Тому вважаємо, що найкращим способом убезпечити своє майбутнє вже сьогодні – влаштуватися працювати офіційно та вимагати від роботодавця декларувати заробітну плату в повному обсязі!